Hoe verzorg je je dakgoten


Wacht niet tot er een probleem is – met bladeren die vallen en nat weer, is het best om hen nu te controleren.

Het controleren en ontstoppen van uw dakgoten staat misschien niet bovenaan uw ‘To Do’-lijstje, maar doe het wel en u voorkomt allerlei problemen, waaronder natte muren en het binnendringen van water in uw huis.
dakgoten verzorgen
U zult het nodig hebben:

  • Ladder
  • Dakgootontruimingstool
  • Smaragiersdoek of draadborstel
  • Dak- en gootafdichting
  • Anti-roest metaalprimer
  • Glansverf
  • Gaasgootbescherming
  • Dakgootreparatietape of dak- en dakgootafdichting

1. Verstoppingen opheffen en voorkomen

Schep de bladeren en het afval uit met een gootafruimer of troffel (of gebruik een plastic melkfles waarvan de bodem is afgesneden als schep). Vergeet de trechterkoppen niet (de houders aan de bovenkant van de afvoerpijpen). Als de regenpijp geblokkeerd is, dekt u de afvoer af, steekt u de tuinslang in de pijp en zet u het water aan. Als dat niet het geval is, gebruik dan de afvoerstaven om de verstopping van de bovenkant naar beneden te duwen. Monteer stroken gaas om te voorkomen dat er zich bladeren in de goten ophopen.

2. Controleer de aanslaguiteinden

Vervang alle ontbrekende exemplaren (meet eerst de afmetingen en het profiel), zodat het regenwater niet meer recht van het einde van een goot afloopt.

3. Behandel roest op gietijzeren goten

Gebruik een emery doek om kleine vlekken weg te wrijven, of een draadborstel voor grotere gebieden. Vul eventuele kleine gaatjes op met dak- en gootafdichting. Verf met een roestwerende metaalprimer en vervolgens met glansverf.

4. Bevestig losse afvoerpijpen

Controleer op ontbrekende bouten van de clips en vervang deze en kijk of de muurpluggen los zijn gekomen. Vervang ze als dat het geval is.

5. Bevestig lekkende verbindingen

Maak de verbinding schoon met een borstel en wikkel deze met een reparatietape die enkele centimeters langer is dan de breedte van de downpipe. Druk het stevig aan met uw handpalm om de vorm van de verbinding aan te passen. Of gebruik een schroevendraaier om eventueel oud voegmateriaal uit te graven, maak het gebied schoon met een borstel en injecteer vervolgens dak- en gootafdichtingsmateriaal rond de buis. Maak het glad met een gehandschoende vinger voor een nette afwerking.

6. Stop een doorzakking

Een losse of verkeerd geplaatste beugel zorgt ervoor dat de goten doorzakken, zodat het water niet wegstroomt, maar juist gaat plassen. Draai of vervang losse of ontbrekende schroeven, of plaats extra beugels om deze te ondersteunen.

7. Bevestig een gietijzeren goot

Deze worden vaak met bouten aan elkaar verbonden. Maak deze los met een moersleutel en maak de verbinding los, waarbij de oude stopverf of mastiek wordt weggetikt. Maak ze schoon met een draadborstel. Laat een kraal van kit in de voeg lopen, druk de goten in de kit en plaats een nieuwe bout. Gladstrijken met een gehandschoende vinger.

Goten vervangen? Dit zijn uw opties…

Kunststof

Goedkoop en lichtgewicht, gemakkelijk voor een doe-het-zelver om te passen.

Aluminium

Lichtgewicht, niet-roestend en betaalbaar; kan door een doe-het-zelver worden gemonteerd en geschilderd.

Roestvrij staal

Sterk maar zwaar, wat het moeilijk maakt om te doen. Prijzig, maar lang houdbaar en beschilderbaar.

Gietijzer

Authentiek voor een periodehuis, maar duur en moet door een specialist worden gepast. Koop gegrond en geverfd om roestvorming uit te stellen.

Recent Content