Is uw huis voorbereid op koud weer?


Met deze acht handige tips bent u in een mum van tijd winterklaar…

Als de herfstavonden beginnen te trekken en het weer begint te verslechteren, is het belangrijk om je huis winterklaar te maken voor als er harde wind, regen en sneeuw valt. Als de wind en de regen onvoorbereid zijn, kan dit leiden tot schade aan het exterieur, terwijl ijskoud weer kan leiden tot het bevriezen van de leidingen.

Toch lijkt het erop dat velen van ons hun huizen niet voorbereiden op de koude maanden die voor ons liggen. Uit onderzoek is gebleken dat 70 procent van de mensen niet controleert of hun leidingen goed geïsoleerd zijn, waardoor het risico bestaat dat ze bevriezen en barsten tijdens het koude weer. Bovendien controleert meer dan een derde van de huiseigenaren niet of hun ketel goed werkt, waardoor ze een dure uitgave riskeren als deze kapot gaat, om nog maar te zwijgen van een ijskoud huis en geen warm water.

Niemand wil een kille woning en dure reparaties hebben, dus het is belangrijk om je huis klaar te maken voor als de noordenwind waait.
winterklaar huis
Gelukkig hebben we acht toptips bedacht om ervoor te zorgen dat uw huis beschermd is tegen de strenge winter:

1. Controleer uw verwarmingsketel en -installatie

Als u dat dit jaar nog niet hebt gedaan, laat uw ketel dan controleren en/of onderhouden door een gaskluis-loodgieter. Niets is erger dan midden in de winter zonder warm water of verwarming te zitten!

2. Beveiligde dakpannen

Controleer of er gescheurde, ontbrekende of losse tegels zijn en vervang deze. Als een dak in verval is, kunnen sterke winden en het gewicht van de sneeuw een ravage aanrichten aan uw dak.

3. Repareer beschadigde schoorstenen

Zoek naar scheuren en losse pleisterwerk rond schoorsteenpotten en bij de dakverbinding. Hoge wind en zware regen kunnen de schoorstenen nog verder beschadigen, dus zorg ervoor dat ze goed stabiel zijn voordat het ergste weer zich voordoet.

4. Houd de centrale verwarming aan

Stel de centrale verwarming in op minimaal 14 graden Celsius gedurende de hele winter. Dit helpt bevroren leidingen en vorstschade te voorkomen.

5. Bereid uw ramen voor

Bekijk uw kozijnen, vul eventuele scheuren op en breng indien nodig een verflaag aan. Extreme temperaturen en nat weer kunnen ervoor zorgen dat onbehandeld hout uitzet en gaat rotten, dus het behandelen van vensterbanken helpt dit te voorkomen.

6. Houd uw leidingen warm

Breng isolatie aan op alle leidingen en watertanks in blootgestelde gebieden zoals lofts, garages en bijkeukens om te voorkomen dat leidingen bevriezen en barsten in het koude weer. Het laatste wat u wilt is dat u zonder watervoorziening komt te zitten!

7. Maak uw dakgoten vrij

Als de herfstbladeren vallen, kunnen de goten en dakgoten verstopt raken met losse bladeren. Zodra het blok te veel wordt, zal het water zich beginnen te verzamelen in je dakgoot en uiteindelijk beginnen te lekken in je dak. Maak je dakgoten leeg om dit noodlottige scenario te ontkrachten.

8. Controleer uw zekeringkast en elektriciteit

De elektronica van een huis is een belangrijke bron van verzekeringsclaims. Als u dat al een tijdje niet hebt gedaan, laat dan een erkende elektricien de zekeringkast en de bedrading van uw huis controleren.

Recent Content